Metaverse 2

Kommer morgonkaffet på kontoren 2029, tas i företagets 3D lunchrum?

Hur kan då Metaverse påverka livet på kontoren? Det återstår naturligtvis att se. Coronaviruset har drivit på användandet av möten i program som Teams och Zoom. Det är också bevisat att det inte är nödvändigt att alla anställda ses på kontoret fysiskt varje dag. Det sparar både tid och pengar för anställda som inte behöver betala för bensin eller för tågbiljetter. Men även för företag, då det kräver mindre kontorsytor.

I och med det så är kanske inte steget så långt till att man om tio år i Metaverse börjar arbetsdagen med att ta en kopp kaffe kl. 08.00 med kollegornas ”jobbstylade avatarer” och stämmer av läget innan arbetsdagen startar. Möteskallelsen gäller då som inträde till just det rummet, dit inga andra än de inbjudna mötesdeltagarna har access. Man kan tänka sig att det då kan vara effektivt att ha ett antal skärmar i 3D rummen där de anställda kan länka in bilder, grafer och dokument som de vill visa eller redovisa. Då får man mer upplevelsen av att alla är på plats som om det skulle vara IRL.

Teams och Zoom möten

En nackdel med Teams eller Zoom är ju att de blir begränsande i formatet. Det blir lite stereotypiskt att titta på mötesdeltagarna i miniformat samtidigt som dokumenten visas. 2D formatet har ju den begränsningen. Men kanske kan det även upplevas som rörigt att behöva se allas 3D avatarer röra sig som tanken är i Metaverse?

Använder ni er av Teams eller Zoom? För många har det ju blivit vardag under pandemin så även för oss. Vill du träffa oss och ha ett möte så gör vi det gärna via Zoom eller Teams. Skicka oss ett mail så bokar vi en tid där vi pratar om era kommunikationsutmaningar!                                                                               

Vackrare miljöer

Man kan även tänka sig att vissa företag kommer att lägga pengar på att skapa snygga virtuella kontorsrum, med läcker utsikt över till exempel hav och berg.

Gymnasier och högskolor skulle på ett annat sätt kunna göra både göra reklam för sin verksamhet samt bedriva undervisning i 3D världen. Man kan besöka skolan när man vill, något som redan är delvis möjligt men på en annan nivå. Till exempel kan kanske lärare under historielektionen ta med eleverna till historiska miljöer där de kan gå runt och upptäcka och interagera med avatarer från tidsepoken. Något som även yngre elever särskilt kan uppskatta.         

Tags