Vi säger välkommen Camilla ny praktikant på First PR!

I början av januari kom Camilla Holmqvist till First PR som praktikant. Nu vill vi veta hur hon tycker det är att praktisera på en PR byrå i dessa pandemitider när det mesta sker digitalt.

Vi säger välkommen Camilla ny praktikant på First PR, berätta vem är du?

Jag är i grunden utbildad högskoleingenjör (inom bygg) – med påbyggnad ekonomi. Men hamnade på Volvo Cars och blev kvar där. Det är väldigt vanligt. Volvo är som ett stort familjeföretag. Alla har någon de antingen är gift med eller åtminstone släkt med, som också jobbar på företaget. Det ger en trygghet. Och även jag har numera bland annat en fin käresta, många vänner och såklart före detta kollegor inom Volvos olika bolag.

Våren 2020 förändrades allt yrkesmässigt för mig. Dels fick jag en push i rätt riktning då man digitaliserade och omorganiserade Volvos finansavdelning  alltmer. Det blev ett vägval, skulle jag utbilda mig inom de digitaliseringsverktyg som man börjar att efterfråga mer och mer i och utanför Volvo inom Finans? Eller skulle jag tänka helt nytt?

Hursomhelst, jag vågade söka till Berghs School of Communication. Jag klev in på utbildningen på ”experienced” nivå efter rådfrågning, vilket var lite läskigt. Men jag kände inte att jag behövde gå kurser i att jobba i projekt, det kunde jag ju redan. Under 2021 studerade jag: ”Kommunikation & PR” varannan vecka från datorn, och varannan i Stockholm. Utbildningen lockade en bred mängd människor från hela landet. Många mitt i livet som jag. Till exempel fanns det deltagare från Försvarsmakten, PR folk och andra som hade kommunikationsroller i sina företag, men även sådana som sadlade om till yrket, som jag.   

Vad ser du mest fram emot under din praktikperiod här?

Jag ser mest fram emot att få en större förståelse för vad yrket kommunikatör innebär i praktiken. Att få lära känna uppdragsgivarna och hur uppdragen kan se ut och vilka program som man använder sig mest av. Det ska bli otroligt spännande att se hur det jag är med och bidrar med kommer bli synligt på olika hemsidor och bloggar. Men jag vill även skapa mer kontakter inom yrket.

Hur har det varit de här första veckorna?

Tiden mellan våra teamsmöten fyller jag med mycket matnyttigt som jag behöver ta till mig, och gör de uppgifter jag får från Malena. Som vanligt gör jag mycket research på nätet om alla nya ord och program. Söker efter texter som har den rätta profilen för det jag ska göra. Lite tid emellan behövs för att smälta det man nyss lärt sig samt göra noteringar så att man förhoppningsvis inte gör om samma misstag.

  • Sista dagarna har jag hunnit göra utkast som ska användas till pressmeddelande, jag har även fått uppdrag att renskriva artiklar där Malena gjort olika intervjuer. 
  • Förbereder för olika inlägg som ska användas i sociala medier och korrekturläser texter.

Hur kom det sig att du ville praktisera på First PR? 

Jag kan säga att coronan har inte gjort det lätt att hitta en bra praktikplats. Många kommunikatörer jobbar ju hemifrån och dessutom är sjukfrånvaron hög, vilket gör att de inte kan ta emot en praktikant. När jag hittade Malena och hennes företag på LinkedIn så kändes det ändå som att det kanske kunde fungera bra digitalt med någon som mer driver egen byrå. Och som har lång erfarenhet och inte känner sig osäker själv i sin roll. Jag fick en ”bra” känsla av det jag såg av henne och företaget på LinkedIn och övrig Social Media. Som tur var tackade hon ja.

Det är en ynnest att få en erfaren kommunikatör som ”praktikchef” eller handledare om man nu vill kalla det så. Det är inte alla PR byråer som har en bredd av uppdrag eller djup erfarenhet heller för den delen. Jag är nu hungrigare än de flesta nyexaminerade 20-åringarna (gissar jag) på att få skriva. Något jag älskade och hade lätt för under skoltiden. Men det var ju rätt längesedan. Vad krävs numera? Det får jag svar på nu under min praktik på First PR. 

Återigen:

Vi säger välkommen Camilla ny praktikant på First PR!

 

Tags